De Hexagon Cup laat een blijvende indruk achter bij het afscheid van Juan Martín Díaz

Het toernooi verdeelde een miljoen euro aan prijzengeld, was getuige van nog nooit eerder vertoonde confrontaties en leidde tot de scheiding van een van de belangrijkste paren in het vrouwencircuit.

De Hexagon Cup is gekomen om te blijven. Met die zin kan het succes van een competitie worden samengevat die de beste spelers ter wereld in de Madrid Arena bijeenbracht om te strijden voor een prizepool van een miljoen euro. Dit alles met de start van Premier Padel om de hoek.

Juan Martín Díaz liet flitsen zien van wat hij ooit was, de Superpibes en Tapia en Coello namen het tegen elkaar op en de verschillen tussen Gemma Triay en Marta Ortega werden onoverbrugbaar in een Hexagon Cup die leek op een eenvoudig voorseizoentoernooi totdat de bal begon te rollen over de 20×10.

Formaat, presidenten en teams van de Hexagon Cup

De competitie, georganiseerd door de oprichters van de Formule E, had zes teams verdeeld in twee groepen van drie. Elk van de teams was samengesteld uit een mannelijk paar, een vrouwelijk paar en een ander paar jonge talenten genaamd ‘Next Gen’.

De drie teams van elke groep namen het tegen elkaar op en de eerste twee gekwalificeerden bereikten de halve finales. Alle wedstrijden werden gespeeld in het beste van drie sets, met als bijzonderheid dat de wedstrijden die naar de derde set gingen werden beslist met een super tie-break.

Zo waren de teams die deelnamen aan de Hexagon Cup samengesteld:

  • Rafa Nadal Academy: Voorgezeten door tennislegende Rafa Nadal, met Franco Stupaczuk, Álex Ruiz, Gemma Triay, Marta Ortega, Daniel Santigosa en Guillermo Collado.
  • Eleven Eleven Team USA: Voorgezeten door actrice Eva Longoria, bestaande uit Fede Chingotto*, Lucho Capra, Paula Josemaría, Alejandra Alonso, Álex Chozas en Emilio Sánchez.
  • Bella Puerto Rico: Geleid door ondernemers María Esteve en Carlos López-Lay, samengesteld uit Arturo Coello, Coki Nieto, Bea González, Claudia Fernández, Francisco Guerrero en Rodrigo Coello.
  • RL9 Robert Lewandowski: De ster van Blaugrana creëerde een team samengesteld uit Agustín Tapia, Jon Sanz, Ariana Sánchez, Claudia Jensen, David Gala en Enzo Jensen.
  • AD/Vantage Team: De Britse tennisser Andy Murray was de president van het team, samengesteld door Martín Di Nenno, Juan Tello, Delfi Brea, Sofía Araujo, Pablo García en Pol Hernández.
  • Hexagon Team: Het team van de oprichters van de competitie had in zijn gelederen Paquito Navarro, Momo González*, Juan Martín Díaz, Alejandra Salazar, Tamara Icardo, Pablo Cardona en Alfonso Rodríguez.
  • * Fede Chingotto en Momo González vervingen Fernando Belasteguín en Paquito Navarro in de officiële opstelling. De ‘Boss’ herstelt nog steeds van zijn elleboogblessure en de man uit Sevilla had last van gastro-enteritis na de eerste dag van de competitie.

Juan Martín Díaz nam afscheid tussen fantastische wedstrijden

Tijdens de eerste drie dagen van de competitie werd de groepsfase gespeeld, waarin ondenkbare duels plaatsvonden door spelers die momenteel een paar vormen in Premier Padel tegen elkaar te laten spelen.

In de mannenscompetitie viel de onberispelijke versie van “Galleguito” Juan Martín Díaz op, die samen speelde met Paquito Navarro en Momo González.

De Argentijnse legende maakte opnieuw indruk op het publiek met zijn vermogen om punten te winnen vanuit elke hoek van het veld. Hij speelde drie wedstrijden waarin hij, ondanks het moeten concurreren tegen de beste van de wereld op zijn 48e, zeer goede indrukken achterliet.

Samen met Paquito versloeg hij Agustín Tapia en Jon Sanz in twee sets (6-4, 7-6). In de tweede wedstrijd verloor hij met Momo González in de super tie-break tegen Coki Nieto en Arturo Coello (6-3, 4-6, 5-10), terwijl hij in de halve finale Juan Tello en Martín Di Nenno op de rand van de nederlaag bracht, die uiteindelijk de overwinning in de super tie-break behaalden (6-7, 6-4, 1-10).

Juist, het was het Argentijnse paar dat het toernooi won door in de finale te winnen van de versie 2.0 van Franco Stupaczuk en Álex Ruiz. De vier spelers, die de officiële paren die ze vormen in Premier Padel omwisselden, stonden twee keer tegenover elkaar tijdens het toernooi, waarbij de overwinningen werden verdeeld.

Voordat ze in de finale ‘Stupa’ en Álex Ruiz versloegen, overwonnen Tello en Di Nenno ook Momo/JMD en Chingotto/Capra. | Afbeelding: Hexagon Cup.

Echter, in de beslissende wedstrijd was de kracht van Tello en het goede verdedigende werk van Di Nenno de sleutel tot het verslaan in de super tie-break van ‘Stupa’ en ‘Captain America’ die leken te spelen uit het geheugen op het veld.

Talent verzekerd te midden van een onverwachte scheiding

De jonge talenten Alejandra Alonso en Claudia Fernández toonden aan dat leeftijd slechts een getal is door een geweldig toernooi te spelen samen met spelers die gevestigd zijn in de top van de ranglijst zoals Paula Josemaría en Bea González.

Beiden wisten hun talent te tonen op een imposant podium om een meer dan opmerkelijk toernooi te spelen door de halve finales te bereiken met hun respectievelijke teams.

De aardverschuiving kwam met Gemma Triay en Martita Ortega, die hun scheiding aankondigden na de slechte sensaties die ze tijdens het toernooi ervoeren.

Gemma Triay kondigde haar beslissing aan nadat ze sinds augustus 2023 een team vormde met Martita Ortega. | Afbeelding: Gemma Triay.

Ondanks dat ze de eerste wedstrijd in de super tie-break wonnen van Sofía Araujo en Delfi Brea (6-3, 4-6, 10-6), versnelde de overtuigende nederlaag die hen uit het toernooi zette tegen het nieuwe paar gevormd door Tamara Icardo en Alejandra Salazar (3-6, 2-6) deze beslissing, genomen door de speler uit Menorca.

Beiden zullen samen spelen in de Riad P1 van Premier Padel en daarna hun wegen scheiden. Alles wijst erop dat Triay zal spelen met Claudia Fernández, hoewel het nog niet bekend is wie samen met Martita Ortega zal concurreren.

Delfi Brea en Sofía Araujo speelden weer samen na te zijn gescheiden aan het begin van het seizoen van 2023. | Afbeelding: Hexagon Cup.

In de finale overwonnen Sofía Araujo en Delfi Brea Tamara Icardo en Alejandra Salazar. De super tie-break besliste een wedstrijd waarin het Argentijns-Portugese paar de aanvankelijke 3-6 moest omdraaien. De kracht van de backhandspeler op cruciale momenten en de meest complete versie van Delfi Brea waren cruciaal om de super tie-break (11-9) te winnen tegen een zeer solide paar dat dit seizoen zal strijden om titels.

Met deze overwinning werd het AD/Vantage Team de algehele kampioen van de Hexagon Cup door in twee van de drie categorieën van het toernooi te winnen.

De ‘Next Gen’ is gekomen om te blijven

Aan de andere kant, in de competitie van jonge beloftes, kwam het talent van sommige spelers naar voren die beloven binnenkort strijd te leveren tegen de beste paren van Premier Padel.

Enzo Jensen en David Gala maakten indruk in de Madrid Arena na een geweldige wedstrijd tegen Chozas/Chamero. |Afbeelding: Hexagon Cup.

Zes van de negen wedstrijden die werden gespeeld, werden beslist in een tie-break, inclusief de finale. De onberispelijke versie van de Madrilenen David Gala en Enzo Jensen (broer van Claudia Jensen), respectievelijk nummers 64 en 82 van de World Padel Tour, viel op doordat ze in de finale Álex Chozas (nr. 75) en Emilio Chamero (nr. 91) versloegen met 6-3, 1-6, 10-7.