Mike Yanguas: officieel profiel van de padelspeler

We kijken terug op de carrière van Mike Yanguas, een van de meest getalenteerde en uitgesproken spelers van Premier Padel die de drivepositie aan het herdefiniëren is en concurreert met de nieuwe Lok-rackets, ontworpen om nieuwe generaties te helpen barrières te doorbreken op de 20×10.

Mike Yanguas is een professionele padelspeler die momenteel de twaalfde plaats inneemt in de Premier Padel-ranglijst na in de afgelopen jaren grenzen te hebben doorbroken op het 20×10 veld.

Hij is een van de meest opvallende vertegenwoordigers van de nieuwe generatie van het Spaanse padel, en wordt gezien als een toekomstige kandidaat voor de nummer één in de komende seizoenen. Dit seizoen toont hij zijn beste vorm aan de drive met Javi Garrido als partner en de hulp van een legende zoals Juani Mieres vanaf de zijlijn.

Gegevens van Mike Yanguas

Miguel Yanguas, beter bekend als ‘Mike’, is een speler die ondanks dat hij op de drive positie speelt, een gewaagd spel op de Premier Padel-velden toont. Hij beheerst slagen zoals de vibora of de smash door drie perfect, en kenmerkt zich door zijn spel te baseren op snelle overgangen van verdediging naar aanval.

Vorig seizoen speelde hij naast Fernando Belasteguín, van wie hij afscheid nam met tranen na het laatste toernooi dat ze samen speelden. Samen met de ‘Boss’ leerde hij een master in padel op elite niveau dat hij dit seizoen toepast, waarin hij presteert op een zeer hoog niveau met als doel te concurreren tegen de beste paren ter wereld.

Naam en bijnaam

Miguel ‘Mike’ Yanguas Diez

Geboortedatum en -plaats

18 maart 2002 (22 jaar), Málaga (Spanje).

Lengte

189 cm.

Huidige partner Premier Padel 2024

Javi Garrido

Positie

Drive

Bij Zona de Pádel blikken we terug op de carrière van Mike Yanguas, een van de spelers met het grootste potentieel in het professionele padel die de manier waarop de drive positie op de 20×10 wordt gespeeld, verandert.

Biografie van Mike Yanguas

De jonge Spaanse speler werd geboren in Málaga maar groeide op met zijn familie in het kleine stadje Motril. Daar begon hij zijn padelcarrière op slechts zevenjarige leeftijd, aangezien zijn vader en grootvader een club runden waar hij dagelijks trainde.

Langzaam maar zeker begon hij uit te blinken in de jeugdcategorieën, aanvankelijk spelend op de backhand positie vanwege zijn gestalte. Zijn vader, met wie hij toegaf een moeilijke relatie te hebben omdat hij als coach veel van hem eiste vanaf jonge leeftijd, adviseerde hem ook op de drive te spelen om de sport op de 20×10 beter te begrijpen.

Door de jaren heen begon Mike grenzen te verleggen door oudere spelers te verslaan in Andalusië en op toernooien die in heel Spanje werden gehouden. Hij werd een vaste speler in het Spaanse nationale jeugdteam, waar hij werd geselecteerd als een jeugdspeler.

Yanguas begon te spelen in het Club Las Palmeras de Motril, gerund door zijn vader en grootvader. | Afbeelding: Siux.

Met het nationale team bereikte hij de hemel door twee Wereldkampioenschappen voor jeugdspelers te winnen, gehouden in Málaga (2014) en Mexico (2015), waardoor hij zich vestigde als een van de beloften van het Spaanse padel.

Toen begon hij de overstap van jeugdcompetitie naar de voorrondes van de World Padel Tour, een proces dat hij zelf omschreef als “zeer zwaar” in verschillende interviews. Samen met Iván Ramírez ‘Ivanxo’, moesten ze zich aanpassen aan een veel snellere spelstijl en concurreren tegen fysiek en mentaal meer ontwikkelde spelers om te beginnen met opvallen in de finale rondes van het prestigieuze circuit.

Zijn goede prestaties leidden ertoe dat hij in juli 2021 werd gebeld door een legendarische speler zoals Miguel Lamperti. Samen speelden ze in totaal elf toernooien, waarin ze een halve finale, drie kwartfinales, zes achtste finales en een zestiende finale bereikten. In hetzelfde seizoen won de speler uit Malaga zijn eerste World Padel Tour-titel, de Albacete Challenger, nadat hij zich exclusief voor die gelegenheid had aangesloten bij Javi Garrido.

Deze prestatie stelde hem in staat om het seizoen af te sluiten op de negentiende plaats, zichzelf vestigend als een reguliere speler in de laatste rondes van het circuit.

De Andalusiër won zijn tweede World Padel Tour-toernooi samen met Coki Nieto voordat hij tijdelijk samenwerkte met Paquito Navarro. | Afbeelding: World Padel Tour.

In 2022 bundelde hij zijn krachten met een ander groot talent van het Spaanse padel: Coki Nieto. Samen ontplooiden ze een spel waarin de Madrileen de tijd domineerde en de drive kruid toevoegde aan de schoten om posities op de ranglijst te blijven klimmen. Hun pad samen was vruchtbaar, aangezien ze de Bajo Aragón Challenger van World Padel Tour wonnen. Echter, de scheiding van Paquito Navarro en Martín Di Nenno betekende het einde van hun samenwerking.

De dans van partners die werd veroorzaakt door de breuk van het nummer één duo, maakte dat Mike Yanguas ervoer wat het betekent om met Paquito Navarro te spelen. Hun unie was toevallig, aangezien de man uit Sevilla al had besloten om over te schakelen naar de drive om met Juan Tello te spelen tot het einde van het seizoen.

Yanguas beëindigde het seizoen in een versie 2.0 met Lamperti en begon 2023 samen met Álex Arroyo in wat werd voorzien als een langdurig project. Echter, de speler uit Malaga eindigde het jaar door het veld te delen met zes verschillende partners gedurende 2023: Arroyo zelf, Momo González, Fernando Belasteguín, Leo Augsburger, Víctor Ruiz en Pablo García.

De ‘Boss’ koos de drive speler als partner in zijn voorlaatste seizoen als professionele speler. | Afbeelding: Premier Padel.

Na een goede start samen met Arroyo, ontving hij een telefoontje van Momo González, hoewel hun veelbelovende samenwerking slechts twee toernooien duurde omdat de scheiding tussen Sanyo en Bela hun plannen verstoorde. Yanguas ging verder met het spelen naast de ‘Boss’, waarbij ze een rotsvaste duo vormden die het opnam tegen de beste paren ter wereld, zelfs Juan Lebrón en Ale Galán uitschakelend in de Italy Major van Premier Padel.

Echter, de blessures van Bela, die hem dwongen om afwisselend met verschillende partners te spelen terwijl de Argentijn herstelde, en het gevoel dat hij een verandering nodig had voor 2024, leidden ertoe dat de Andalusiër besloot een nieuwe weg in te slaan voor dit seizoen.

Dit jaar heeft hij zich aangesloten bij Javi Garrido, met wie hij spectaculaire resultaten boekt aan het begin van het seizoen samen met Juani Mieres als coach. Beiden bereikten de finale van de Qatar Major en waren deel van de katalysator voor de scheiding van Lebrón en Galán, het paar dat het wereldwijde padel de afgelopen tijd domineerde tot de komst van Agustín Tapia en Arturo Coello.

Voor de rest van het seizoen, zal de speler uit Malaga blijven schitteren voor het publiek vanuit de drive en nieuwe doelen in de vorm van titels nastreven om zichzelf te vestigen als een realiteit in de elite van het padel.

Beste punten van Mike Yanguas

Mike Yanguas toont grote stevigheid in de verdediging en gebruikt zijn technische vaardigheden om openingen te vinden op het tegenovergestelde veld met als doel snel naar het net op te stomen om het punt te definiëren.

Hij brengt een zeer hoge snelheid van spel door middel van schoten met veel kracht, vooral via zijn vibora. Hij neemt veel ruimte in op het veld vanwege zijn lengte en voelt de verantwoordelijkheid niet als het gaat om het maken van winnende schoten wanneer de bal hoog naar hem komt.

Lok, nieuwe sponsor van Mike Yanguas

Siux en later Varlion gokten op de Andalusische speler toen hij slechts 15 jaar oud was, toen hij begon op te vallen in de juniorcategorieën van het Spaanse padel. Mike tekende zijn eerste professionele contract met het tweede merk in 2017, totdat beide partijen eind 2023 besloten hun wegen te scheiden.

Dit seizoen is de getalenteerde drive het zichtbare gezicht van de nieuwe Lok padelrackets. Dit merk, dat een vertakking van Adidas Padel vertegenwoordigt, streeft ernaar een referentie in de sector te worden door in te zetten op het talent van de generaties spelers die nog moeten komen.

Lok Maxx Hype 2024
AANBIEDING: 299,95 €
ADVIESPRIJS: 300,00 €

  • Vorm: Diamant
  • Speltype: Kracht
  • Gewicht: 360-375 gram

Lok Maxx Hype 2024

Het meest opvallende racket van Lok voor dit seizoen is ontworpen om de aanval te bevorderen, vooral de viboras en smashes door drie die kenmerkend zijn voor het spel van Mike Yanguas. Het heeft een diamantvorm en een balans en sweet spot gelegen aan de bovenkant van het oppervlak die perfect reageren op slagen die van boven komen.

Zijn halfharde aanraking met Custom EVA-rubber biedt extra demping om de bal beter te sturen, en het komt met een antivibratiesysteem dat extra comfort biedt en overbelasting in pols, elleboog en schouders voorkomt. Daarnaast zorgt de 3D-ruwheid voor een extra punt van effect op de bal om tegenstanders te dwingen zich te verdedigen aan de achterkant van het veld.

Palmares van Mike Yanguas

De speler geboren in Málaga en opgegroeid in het stadje Motril weet wat het is om World Padel Tour-titels en toernooien georganiseerd door de Internationale Padel Federatie te winnen. Echter, hij heeft nog steeds de doorn om voor het eerst te winnen in Premier Padel, het nieuwe circuit dat het professionele padel wereldwijd regelt.

Dit seizoen, zal hij proberen die barrière te doorbreken samen met zijn partner Javi Garrido en concurreren met garanties met het Spaanse nationale team op het Wereldkampioenschap Padel dat zal plaatsvinden van 28 oktober tot 2 november.

Datum Toernooi Partner
2023 FIP Platinum Sardegna Fede Chingotto
2023 WPT Reus Costa Daurada Open Momo González
2022 WPT Bajo Aragón Challenger Coki Nieto
2021 WPT Albacete Challenger Javi Garrido