Javi Garrido, officieel profiel van de padelspeler

We bekijken de carrière van Javi Garrido, een van de spelers met de beste slagen in Premier Padel, die perfect de rol van agressieve backhand vertegenwoordigt en een van de zichtbare gezichten is op de 20×10 van het Amerikaanse merk Wilson.

Javi Garrido is een professionele padelspeler die momenteel de dertiende positie inneemt in de Premier Padel-ranglijst en ondanks zijn jeugd is hij een vaste deelnemer in de finale rondes van toernooien. Hij is een van de zichtbare gezichten van de nieuwe Wilson padelrackets samen met Fernando Belasteguín.

Deze speler uit Córdoba is een van de meest opvallende vertegenwoordigers van de nieuwe generatie Spaanse padel en staat tussen de beste afmakers van het circuit. Dit seizoen toont hij een zeer solide versie met Mike Yanguas als partner en de hulp van een legende zoals Juani Mieres vanaf de zijlijn.

Gegevens van Javi Garrido

Javi Garrido is een speler die opvalt door zijn kracht en agressiviteit op de 20×10. Hij kenmerkt zich door veel ruimte dicht bij het net te beslaan en scoort de meeste winners vanuit zijn krachtige backhand.

Vorig seizoen, speelde hij samen met spelers zoals Lucas Campagnolo, Javi Rico en Momo González, en maakte zijn debuut in de Master Final van de World Padel Tour, het laatste toernooi gehouden door het circuit dat het wereldpadel de afgelopen tien jaar heeft gedomineerd. Dit seizoen, zoekt hij naar een hogere positie in de ranglijst waar hij start als het tiende paar samen met Mike Yanguas.

Naam en bijnaam

Javier Garrido Gómez, ‘El Califa’

Geboortedatum en -plaats

26 oktober 2000 (23 jaar), Córdoba (Spanje).

Lengte

184 cm.

Huidige partner in Premier Padel 2024

Mike Yanguas

Positie

Backhand

Bij Zona de Pádel herzien we de carrière van Javi Garrido, die perfect de rol van agressieve backhandspeler en afmaker vertegenwoordigt die de manier van padel spelen al enkele jaren verandert.

Biografie van Javi Garrido

De jonge Spaanse speler, gepassioneerd door Atlético de Madrid van jongs af aan, werd geboren en groeide op in Córdoba, waar hij padel combineerde met voetbal. In feite, zoals hij in verschillende interviews heeft erkend, begon hij op zevenjarige leeftijd met padel maar hij vond het niet leuk, aangezien hij wegliep van trainingen om voetbal te spelen.

Uiteindelijk raakte hij verslaafd aan padel, wat hem leidde tot een van de parels van deze sport in het Spaanse panorama. In de jeugdcategorie domineerde hij in Andalusië, aangezien hij op slechts 14-jarige leeftijd alle ranglijsten van de gemeenschap in de kindercategorie leidde samen met zijn partner Jesús Moya.

Zijn talent ging niet onopgemerkt voorbij aan de merken, aangezien Star Vie sterk in hem investeerde. Naarmate de jaren verstreken, werden zijn potentieel en progressie niet belemmerd, aangezien hij in 2015, op slechts 15-jarige leeftijd, begon te concurreren in de voorrondes van World Padel Tour toernooien.

Star Vie begon Javi Garrido te sponsoren nadat zijn talent op slechts tienjarige leeftijd was ontdekt. | Afbeelding: Padelazo.com

In 2017 explodeerde hij op het blauwe baancircuit nadat hij alle stadia in de jeugdcategorieën had doorlopen, en verklaarde zichzelf twee keer wereldkampioen en vier keer kampioen van Spanje. Hij concurreerde met Javier Valdés, Javier González Barahona en later met Gonzalo Rubio, met wie hij erin slaagde de barrière van de voorrondes te doorbreken om zich te kwalificeren voor een finale van de World Padel Tour, en eindigde het seizoen op de 62e plaats in de ranglijst.

Een jaar later, verhuisde hij met een beurs naar Madrid om universitaire studies in Lichamelijke Activiteit en Sportwetenschappen te volgen terwijl hij in WPT concurreerde. Daar ging hij verder met zijn groei als professionele speler, in een team met Tito Allemandi en Martín Di Nenno. Met de laatste slaagde hij erin zich te kwalificeren voor zijn eerste WPT-halve finales in de Alicante Open van 2019 op 18-jarige leeftijd.

Javi Garrido en Martín Di Nenno vormden een van de meest veelbelovende jonge duo’s van WPT in 2021. | Afbeelding: WPT.

In 2020 deed hij veel ervaring op door te concurreren naast zijn rolmodel Juani Mieres, die later zijn coach zou worden. Het volgende seizoen presteerde hij uitstekend omdat hij zich in de bovenste regionen van de ranglijst vestigde samen met Juan Cruz Belluati, werd kampioen van Spanje en won bovendien zijn eerste twee WPT-titels samen met Lucho Capra en Mike Yanguas: de Lerma Challenger en de Albacete Challenger.

In 2022 maakte de speler uit Córdoba een riskante zet, aangezien hij ervoor koos om samen te spelen met de Braziliaan Lucas Campagnolo, die herstelde van een gecompliceerde blessure en geen betrouwbare partner kon vinden. In hun eerste toernooi samen verrasten ze iedereen door de finale van de Miami Open te bereiken, die ze verloren van een hooggeplaatst paar bestaande uit Fernando Belasteguín en Arturo Coello.

Dat jaar slaagde hij erin een Challenger-titel (opnieuw in Albacete) te winnen met ‘Campa’ en had hij de kans om het seizoen af te sluiten naast Fede Chingotto na het partnerdansen dat werd gegenereerd door de breuk van ’s werelds nummer twee paar, gevormd door Martín Di Nenno en Paquito Navarro.

Vorig seizoen was zijn beste seizoen op persoonlijk niveau, zoals hij erkende in een interview met Marca, ondanks het delen van de baan met maximaal zes spelers: Fede Chingotto, Jon Sanz, Javi Rico, Pablo Lijó, Lucas Campagnolo en Momo González.

Ondanks de onregelmatigheid wat betreft partners, slaagde hij erin een vaste waarde te worden in de kwartfinales (waarbij hij zich op twaalf gelegenheden kwalificeerde), zelfs tot de halve finales in drie evenementen. Dit stelde hem in staat om te eindigen onder de top 16 spelers in de ranglijst en deel te nemen aan de Master Final in Barcelona, een droom die hij zich had voorgenomen te bereiken sinds hij als kind begon met padel spelen.

Zijn goede prestaties maakten hem een gewilde speler voor dit seizoen 2024, waarin hij heeft besloten zich aan te sluiten bij een ander jong talent zoals Mike Yanguas om een zeer gevaarlijk duo in het luchtspel te vormen dat ernaar streeft om finales te bereiken en titels te winnen op middellange en lange termijn.

Beste punten van Javi Garrido

Javi Garrido is een speler die opvalt door zijn luchtspel en fysieke capaciteit om gaten op de baan te dekken en punten te winnen op de tegenaanval. Hij is solide en baseert zijn tactiek op het voorbereiden van het punt om de tegenstander te dwingen een slechte lob te slaan en het punt te beëindigen door de smash.

Hij probeert altijd het speeltempo vanaf de backhand te controleren om dicht bij het net te blijven vanwege de dreiging die zijn slag voor tegenstanders vormt. Bovendien heeft hij een grote reikwijdte waardoor hij veel aanvalssituaties kan genereren waarin hij niet de last voelt om te proberen te definiëren om het punt te winnen.

Wilson, officiële sponsor van Javi Garrido

De Andalusische backhand was verbonden aan Star Vie sinds 2010, toen de CEO van het Spaanse merk, Jorge Gómez de la Vega, besloot hem te sponsoren na hem te hebben zien spelen in een toernooi in Córdoba toen hij slechts tien jaar oud was. Dit seizoen besloot hij echter zijn verbintenis met Star Vie te beëindigen om zich aan te sluiten bij Wilson.

Het Amerikaanse merk heeft ingezet op het potentieel van Javi Garrido, die dit seizoen concurreert op de beste podia ter wereld met het model Blade Pro V2:

Wilson Blade Pro V2 Groen
AANBIEDING: €279,95
ADVIESPRIJS: €300,00

  • Vorm: Druppel
  • Spel: Veelzijdig
  • Gewicht: 360-375 gram

Wilson Blade Pro V2 Groen

Javi Garrido’s nieuwe racket biedt een dubbele slag van lichte kracht en effect dankzij zijn sterke samenstelling van koolstofvezel gezicht en getextureerd oppervlak. Het is ontworpen voor gevorderde spelers die op zoek zijn naar een veelzijdig racket dat hen in staat stelt gevaar te creëren in het offensieve gebied.

Het is gemaakt van zacht EVA-rubber dat een medium gevoel biedt en komt met een nieuwe gatenverdeling die de bal goed omhult om de juiste richting te geven. Bovendien zorgt het opvallende hartontwerp ervoor dat het gewicht van het racket beter verdeeld is om het defensieve aspect en sleutelschoten zoals lobs of drives te beheersen.

Palmares van Javi Garrido

De speler uit Córdoba weet al wat het is om World Padel Tour-titels te heffen in de Challenger-categorie, die hij domineerde tijdens de jaren 2021 en 2022 met verschillende partners. Echter, heeft hij nog steeds de missie om te debuteren in Premier Padel, het nieuwe circuit dat professioneel padel wereldwijd regeert.

Dit seizoen zal hij proberen die barrière te doorbreken samen met zijn partner Mike Yanguas en voor het eerst de oproep van het Spaanse nationale team ontvangen om zijn debuut te maken op het Wereldkampioenschap Padel, dat zal worden gehouden van 28 oktober tot 2 november.

Datum Toernooi Partner
2022 WPT Albacete Challenger Lucas Campagnolo
2021 WPT Albacete Challenger Mike Yanguas
2021 WPT Lerma Challenger Lucho Capra