Sofia Araújo: officieel profiel van de padelspeelster

We bekijken de carrière van de Portugese Sofia Araújo, een van de meest gepassioneerde speelsters op het circuit die belooft nog vele jaren strijd te leveren vanwege het karakter en de persoonlijkheid die ze tentoonspreidt zodra de bal gaat rollen.

Sofia Araújo is een professionele padelspeelster die momenteel de negende plaats inneemt in de Premier Padel-ranglijst na zich een weg naar de top te hebben gebaand in de afgelopen seizoenen.

Ze is de belangrijkste vertegenwoordiger van het Portugese padel in de elite, samen met Ana Catarina Nogueira, en begon met de sport van 20×10 na het tennis te hebben verlaten. In 2024, concurreert ze samen met Virginia Riera met als doel onder de meest opvallende paren op het circuit te blijven.

Gegevens van Sofia Araújo

Sofia Araújo is een backhand speelster die opvalt door haar vermogen om winnende slagen te genereren en ruimte bij het net te verkleinen. Ze baseert haar spel op kracht en heeft de rol van afmaker, daarom is haar voornaamste wapen om punten te scoren op de 20×10 de smash.

Afgelopen seizoen deelde ze de baan met drie andere toonaangevende speelsters op het vrouwencircuit: Delfi Brea, Martita Ortega en Alejandra Salazar. Ze behaalde haar tweede World Padel Tour-titel en vestigde zich als een van de beste speelsters ter wereld door het seizoen af te sluiten onder de top vier paren in de ranglijst.

Naam

Sofia Araújo.

Geboortedatum en -plaats

30 november 1994 (29 jaar). Lissabon (Portugal).

Lengte

172 cm.

Huidige partner Premier Padel 2024

Virginia Riera.

Positie

Backhand.

Bij Zona de Pádel bespreken we de carrière van Sofia Araújo, een van de meest gepassioneerde speelsters op het circuit die belooft nog vele jaren strijd te leveren vanwege het karakter en de persoonlijkheid die ze uitstraalt zodra de bal gaat rollen.

Biografie van Sofia Araújo

Van jongs af aan betrad Sofia Araújo de tennisbanen, waar ze professioneel concurreerde op het WTA-circuit onder de duizend beste speelsters ter wereld. Echter, ze ruilde het racket voor de padel wegens gezondheidsproblemen en de eenzaamheid die ze moest confronteren bij elk toernooi waaraan ze deelnam, zoals ze in verschillende interviews heeft erkend.

Haar entree in de wereld van padel was toevallig en begon in het Baskenland. Een van haar ooms woont daar, en als liefhebber van de sport van 20×10 stelde hij voor om deel te nemen aan een toernooi dat in Bilbao werd gehouden. In plaats van naar het toernooi te gaan met een professionele tennispartner, speelde ze samen met haar moeder en vanaf dat moment raakten zowel haar familie als zijzelf verslaafd aan padel.

Na het succes van de proef begon ze een paar dagen per week te trainen en haar snelle aanpassing stelde haar in staat om met garanties in Portugal te concurreren en haar eerste stappen op de World Padel Tour te zetten rond het jaar 2016.

Sofia Araújo maakt deel uit van een getalenteerde generatie speelsters die van tennis naar padel zijn overgestapt. | Afbeelding: World Padel Tour.

Het was in 2018 dat ze begon zich te vestigen in de eindronden van het vrouwencircuit door te concurreren met Virginia Riera nadat ze was opgevallen in nationale toernooien, en werd de speelster om te volgen in het Portugese landschap samen met Ana Catarina Nogueira.

In 2020 kwam haar doorbraak als speelster, aangezien zij samen met Riera vijf kwartfinales en een halve finale van de World Padel Tour bereikte, wat haar in staat stelde haar eerste Master Final te betwisten. Haar flair in backhand en agressiviteit in de aanvallende fase leidden ertoe dat ze werd benoemd tot ‘Openbaring Speler’ van het seizoen.

Gedurende het volgende seizoen vormde zij een team met Eli Amatriain en later met Ana Catarina Nogueira. Met de laatste wist zij haar eerste World Padel Tour-titel te behalen, de Albacete Challenger, door Carmen Goenaga en Bea Caldera in de finale te verslaan.

Sofia Araújo en Ana Catarina Nogueira vormden het eerste Portugese paar dat een World Padel Tour-titel in de geschiedenis won. | Afbeelding: World Padel Tour.

Ondanks de titel was 2021 een overgangsjaar voor Sofia Araújo, waarin ze niet volledig doorbrak. Echter, in 2022 blonk ze opnieuw uit samen met Lorena Rufo, Marta Talaván en Mapi Sánchez Alayeto, met wie ze zelfs de finale van de Danish Padel Open bereikte na een toevallige samenwerking. Haar prestaties leidden ertoe dat ze werd gebeld door Lucía Sainz, voormalig nummer één van de wereld, met wie ze het seizoen afsloot met goede resultaten.

Het seizoen 2023 begon ze door een nieuw project te vormen met de getalenteerde Delfi Brea, een samenwerking die kort maar vruchtbaar was. Na vier aanvankelijke toernooien waarin ze twee halve finales bereikten, koos Brea ervoor om van omgeving te veranderen om met Bea González te spelen, wat een kans werd voor Araújo om te spelen met Martita Ortega.

Met de ‘Dokter’ vormde ze het derde paar in de ranglijst en voegde haar tweede titel tot nu toe toe door het Alicante Open 500 te winnen na Tamara Icardo en Virginia Riera in de finale te verslaan. Ze concurreerden op een zeer solide niveau aangezien ze in zeven toernooien nooit voor de kwartfinales vielen, maar een oproep van Gemma Triay aan Martita veranderde het lot van een paar dat begon vruchten af te werpen.

Na de breuk ontving de Lisboaanse een oproep van een van de beste speelsters uit de geschiedenis, Alejandra Salazar, die terugkeerde naar de banen na een gecompliceerde elleboogblessure te hebben overwonnen. Ondanks dat ze op een hoog niveau concurreerde, waren de resultaten niet in lijn met de hype, aangezien ze slechts één finale (Malmö Padel Open) bereikten in de laatste maanden van de competitie.

Ten slotte vertrouwde Sofia Araújo erop om een tweede hoofdstuk te beginnen samen met Virginia Riera, met wie ze een stevig paar vormt op de 20×10 dat een groot gevaar vormt in de aanvallende fase.

Beste punten van Sofia Araújo

De backhand speelster is dodelijk dicht bij het net en heeft een van de meest agressieve smashes van het hele vrouwencircuit. Ze vertoont haar beste spel wanneer ze veel ritme aan de bal kan geven en niet aarzelt wanneer de kans zich voordoet om te definiëren, daarom is zij een van de spelers die de meeste winners scoort gedurende het seizoen.

Ondanks dat ze een krachtig spel ontplooit, kan Sofia Araújo ook het spel domineren door de diepte van haar bandejas en de techniek van haar volleys. Bovendien heeft ze door de jaren heen haar verdedigende kant aanzienlijk verbeterd, wat haar een veel completere speelster maakt.

Bullpadel, officiële sponsor van Sofia Araújo

De Portugese speelster was verbonden aan Drop Shot en Adidas Padel in haar eerste twee seizoenen concurrerend op het professionele World Padel Tour-circuit tot ze in 2020 tekende bij Bullpadel.

Sindsdien is ze altijd de baan op gegaan die de Vertex-lijn van rackets vertegenwoordigt, bekend om zijn reactievermogen en controle om de beste prestaties op de 20×10 te bieden. Dit seizoen deelt ze het model met Delfi Brea:

Bullpadel Vertex 04 Woman 2024
AANBIEDING: €229,95
ADVIESPRIJS: €230,00

  • Vorm: Diamant
  • Spel: Kracht
  • Gewicht: 350-360 gram

Bullpadel Vertex 04 Woman 2024

De nieuwe Vertex 04 Woman is een racket ontworpen voor aanvallende speelsters die het punt willen bepalen wanneer de bal van boven komt. Het heeft een diamantvorm en de sweet spot en balans zijn geplaatst in het boven-midden van het racket, wat aanzienlijk de smashes bevordert.

Het komt met een medium-zachte aanraking dankzij de Multi-Eva rubberkern, die zeer goede sensaties biedt, zowel op langzame ballen als op die met een hogere snelheid. Het is gemaakt van glasvezel en een koolstofversterking in de buis voor meer weerstand. Bovendien weegt het tussen de 350 en 360 gram en beschikt het over Vibradrive-technologie om trillingen bij het slaan te verminderen, wat extra comfort aan het spel toevoegt.

Palmares van Sofia Araújo

De Portugese speelster heeft opmerkelijke successen behaald in haar land door meerdere keren kampioen van Portugal te worden en weet ook wat het is om World Padel Tour-titels te winnen ondanks de extreme concurrentie op het vrouwencircuit.

Dit seizoen is haar doel om te debuteren in Premier Padel en Ultimate Padel Tour, evenals een goede prestatie te leveren met haar nationale team in het Wereldkampioenschap Padel dat wordt gehouden van 28 oktober tot 2 november.

Datum Toernooi Partner / Team
2023 WPT Alicante Open 500 Marta Ortega
2021 WPT Albacete Challenger Ana Catarina Nogueira