Vijf padelregels die je niet wist

We kijken naar een aantal ongebruikelijke spelsituaties die je punten kunnen kosten in de loop van een wedstrijd.

Een nieuw padelseizoen begint en het is niet alleen zaak om elke slag op het veld correct uit te voeren, maar ook om elk klein detail van het spel te begrijpen. Daarom analyseren we vandaag op de blog vijf bijzondere padelregels die het verschil kunnen maken op bepaalde momenten tijdens een wedstrijd.

Vijf padelregels die je niet wist

Stop met schreeuwen voordat je tegenstander slaat!

Als je iemand bent die veel praat tijdens een wedstrijd, houd er dan rekening mee dat overmatige communicatie je parten kan spelen, vooral als dit aspect je tegenstander stoort of afleidt bij enige actie in het spel.

Je hebt vast wel eens “kort!”, “uit!”, “ren!” of iets dergelijks naar je partner geroepen bij het uitvoeren van een lob die dicht bij het net blijft en die de tegenstander kan gebruiken om af te maken. Wel, dit herhaaldelijk en in een verhoogde toon doen voordat hij de bal slaat kan leiden tot het verlies van het punt, vooral in competitieve wedstrijden waar een scheidsrechter of stoelscheidsrechter aanwezig is.

Schreeuwen en opvallende geluiden op en buiten de 20×10 kunnen het uiteindelijke resultaat van een slag beïnvloeden. | Afbeelding: World Padel Tour.

Als de tegenstander aangeeft dat jij of je partner op een boze en herhaalde manier schreeuwt wanneer hij de bal gaat slaan, zijn concentratie beperkend en het moeilijker makend dat zijn slag succesvol is, kan de stoelscheidsrechter hem gelijk geven en het punt toekennen.

Er bestaat momenteel een wettelijke leemte met betrekking tot deze spelsituatie, aangezien het aan de pure interpretatie van de scheidsrechter wordt overgelaten, maar we raden je aan dit in gedachten te houden in toekomstige wedstrijden of toernooien.

Als de service uit gaat, vergeet de bal

Het is je vast wel eens overkomen. Je tegenstander voert een service uit die lang gaat, maar voordat de bal voor de eerste keer de grond raakt, raak je hem met je racket om hem te vangen en terug te geven met als doel tijd te besparen.

De return is een van de meest gecompliceerde situaties in padel. | Afbeelding: World Padel Tour.

Wel, weet dat je op dat moment automatisch het punt hebt verloren. Dit is wat het reglement zegt over deze situatie:

  • Als de bal de speler die ontvangt of zijn partner raakt, of als zij hem met het racket raken voordat hij heeft gestuiterd, wordt het beschouwd als een punt voor de serverende speler.

Wanneer mag je het veld van de tegenstander binnendringen?

De dunne lijn tussen goed en kwaad is altijd aanwezig wanneer we een slag dicht bij het net uitvoeren. Het is een van de situaties die de meeste twijfels oproept onder padelspelers.

Een speler mag alleen “het veld van de tegenstander binnendringen”, dat wil zeggen, de netlijn met zijn lichaam oversteken, wanneer de bal in zijn eigen veld heeft gestuiterd, nooit eerder.

Dat wil zeggen, als bijvoorbeeld de tegenstander een smash uitvoert en we profiteren van de rebound gegenereerd in de glazen van ons veld om hem terug te slaan door vier, zal er geen probleem zijn als ons racket of een deel van ons lichaam het tegenovergestelde veld binnendringt zolang we het net niet aanraken. Wat niet is toegestaan, is dit te doen voordat de bal in ons veld heeft gestuiterd.

Deze situatie kan moeilijk te beheren zijn wanneer de bal met weinig snelheid komt en dicht bij het net passeert in een dalende lijn. Veel spelers interpreteren dat ze hem door vier kunnen slaan om het punt te definiëren, maar eindigen met het raken van het net of de bal slaan voordat deze hun eigen veld bereikt.

Daarom, wanneer dit gebeurt, raden we aan om de bal te laten stuiteren om vervolgens te profiteren van de hoogte die het krijgt en een smash door vier uit te voeren, of simpelweg het in het spel te brengen als het op halve hoogte blijft met als doel de tegenstanders dicht bij de achterste glaswand te houden.

De bal naar je eigen veld brengen betekent niet altijd het winnen van het punt

Het gebeurt vaak en veel keer merk je het waarschijnlijk niet eens. Je maakt een spectaculaire smash, met de juiste techniek en kracht, je brengt hem naar je eigen veld en voordat hij op de grond stuitert, besluit je hem te vangen. Wel, weet dat als je tegenstander dit opmerkt en het spel niet uit het oog heeft verloren ondanks dat hij de rebound niet haalt, je het punt hebt verloren. Het reglement is duidelijk:

  • “Het punt gaat verloren als na het slaan van de bal een van de teamleden deze raakt, hun partner of een voorwerp dat zij bij zich dragen.”

“Oneindig Net”

Het is zeldzaam dat er tijdens een wedstrijd geen “net” voorkomt, dat wil zeggen, een spelsituatie die zich voordoet in de volgende gevallen:

  • Wanneer na het uitvoeren van de serveerslag, de bal het net of de palen die het ondersteunen raakt en vervolgens valt in het servicegebied van de ontvanger op voorwaarde dat het niet het metalen gaas raakt voor de tweede stuit.
  • Wanneer na het uitvoeren van de serveerslag, de bal na het raken van het net of de palen (als deze binnen het speelveld zijn) een tegenstander of een voorwerp dat zij dragen of aanhebben, raakt.
Het reglement reguleert niet het aantal keren dat een “net” opeenvolgend kan voorkomen. | Afbeelding: World Padel Tour.

Heb je je ooit afgevraagd hoe vaak een “net” opeenvolgend kan voorkomen? Wel, weet dat deze situatie oneindig vaak kan gebeuren zonder dat dit leidt tot het verlies van het punt, aangezien er geen reglement is dat dit reguleert, omdat het een toevallige actie is die zeer zelden herhaalt.