Wat zijn de soorten carbon in padel rackets

Ontdek alles wat u moet weten over hoe het type carbonvezel de prestaties van uw padel racket beïnvloedt

Welk type materiaal moet ik kiezen voor mijn padel racket? Het is een veel voorkomende vraag die racketspelers zichzelf stellen bij het kiezen van een racket. En het is dat de materialen die worden gebruikt om padel rackets te maken met het verstrijken van de tijd vooruitgaan. Momenteel heeft carbon de overhand in de markt en het is een materiaal dat uitstekende eigenschappen biedt tijdens het spelen, wat zich vertaalt in betere prestaties op de baan.

Over het algemeen is carbonvezel een zeer resistent materiaal en lichter dan bijvoorbeeld glasvezel, zodat het niet te veel gewicht ophoopt. Daarom wordt het gebruikt bij de vervaardiging van padel rackets van hoge kwaliteit. De eigenschappen van de verschillende soorten carbonvezel, die worden bepaald door het aantal draden dat tijdens de fabricage wordt gebruikt, bepalen de kenmerken en speelbaarheid, dus het is belangrijk om de verschillende beschikbare opties te kennen.

Soorten crabonvezels in padel

Zoals we al zeiden, zijn er verschillende soorten carbonvezels. De hoeveelheid K is niet direct gerelateerd aan de kwaliteit, dit zal eerder veranderen ten opzichte van het aantal, het zal een kwestie van uiterlijk en gevoel bepalen. De meest gebruikte padel zijn meestal:

  • 1k carbon
  • 3k carbon
  • 12k carbon
  • 18k carbon
  • 24k carbon

Het verschil dat bestaat volgens elke nummering verwijst naar het aantal draden dat in elke strook carbon wordt gebruikt. We kunnen dus zeggen dat een 3K carbon 3.000 draden per strip bevat, terwijl een 12K carbon 12.000 draden gebruikt, enzovoort.

Dit verschil in dikte bepaalt voor het grootste deel de veranderingen in stijfheid en flexibiliteit die het racket kan bieden, waardoor het slaan van de bal zich anders gedraagt, afhankelijk van welk racket wordt gebruikt.

Welke carbon is harder bij padel?

Hoewel hoe hoger de K, hoe meer filamenten de stof bevatten waarmee de carbonvezel is gemaakt, dit resulteert in een hogere dichtheid, maar het heeft ook de neiging meer te buigen bij het raken van de bal.

Een voorbeeld hiervan is 3k carbonvezel, de meest voorkomende carbonvezel in padel rackets. Het heeft een gevlochten structuur van 3.000 carbonfilamenten en biedt een goede verhouding tussen stijfheid en flexibiliteit. Het is een zeer duurzame en slijtvaste carbonvezel, waardoor het ideaal is voor spelers van gemiddeld niveau, door deze logica te volgen, hoe hoger K, hoe flexibeler het padel racket is.

Bij de fabricage moet echter ook rekening worden gehouden met andere materialen, zoals de bladvorm, het rubber en de hars die bij de constructie is gebruikt, aangezien dit aspecten zijn die, in hun verschillende combinaties, rechtstreeks van invloed zijn op de hardheid dat ik de padel racket kan hebben.

Normaal gesproken worden carbonvezels met een hogere K gebruikt met dichtere rubbers, terwijl carbonvezels met een lagere K meestal worden gecombineerd met zachtere schuimen om een evenwichtiger gevoel te krijgen en optimale prestaties te leveren.

Soorten koolstofvezels
Soorten carbonvezels

Welke carbon is beter in padel?

Om snel te kunnen beslissen welk type carbon voor u geschikt is, volgt hier een kort overzicht van de voordelen die elk type carbon u biedt:

  • 1k carbon : het komt het minst vaak voor, omdat het minder vaak wordt gebruikt bij de vervaardiging van padel rackets. Het biedt een zeer licht gewicht met 1.000 filamenten per slag, wat meestal behoorlijk stijf is.
  • 3k carbon : Het is licht en relatief stevig om met minder inspanning kracht op de bal te zetten. Bij langzame ballen biedt het niet zoveel uitvoer, dus er is meer kracht nodig om de uitvoer van de bal te begeleiden.
  • 12k carbon : het is goedkoper dan de vorige. Het is compact maar ook handzaam omdat het niet te veel gewicht toevoegt aan het racket. Het is de stof die de beste relatie biedt tussen weerstand en beheersbaarheid. Het wordt gebruikt in hoogwaardige rackets, perfect voor professionele spelers die op zoek zijn naar de beste precisie, kracht en controle in hun spel.
  • 18k carbon : het is een van de meest resistente omdat het meer filamenten heeft, de dikte is groter. De 18.000 filamenten geven het echter meer flexibiliteit, wat de sensaties bij het slaan verbetert, waardoor de kracht wordt bestraft. Daarom is het beter voor verdedigende spelers, omdat het hen meer controle geeft bij het betreden van het veld.
  • 24k carbon : het is een van de meest duurzame, maar tegelijkertijd ook de zwaarste omdat door het aantal gebruikte draden het gewicht toeneemt. Het wordt meestal gecombineerd met hardere rubbers om geen overdreven zacht materiaal te zijn, dus ze zijn over het algemeen goed uitgebalanceerd.

Welke carbon is beter 3k of 12k?

Geen enkel materiaal is beter dan het andere, aangezien beide verschillende eigenschappen bieden voor verschillende rollen en speelstijlen. Het belangrijkste verschil tussen 3K carbon en 12K carbon zit hem in de samenstelling. Het 12K weefsel is een materiaal met een grotere flexibiliteit dan 3K carbon.

Als we ons concentreren op het gedrag op het veld, zal de 12K carbon een flexibeler balgevoel bieden dan de 3K carbon, waardoor de baloutput in het spel vanaf de onderkant van de baan wordt verbeterd en wat kracht in schoten wordt bestraft. Het wordt over het algemeen aanbevolen voor ervaren spelers die weten hoe ze kunnen profiteren van de precisie die het racket biedt.

Koolstofvezel
Carbonvezel

Het 3k carbonweefsel zorgt dus voor een drogere aanraking, ideaal om meer kracht in de slag af te drukken vanwege de stijfheid, ideaal voor spelers met een gemiddeld niveau die kunnen profiteren van de kracht en output van de bal, en een grotere aantal fouten op het moment van afwerking.

Welke carbon is harder 12k OF 18K?

Als we deze 2 soorten carbon analyseren, kunnen we zeggen dat de 18k stof flexibeler is dankzij de combinatie van 18.000 draden. Een 12k racket is dus stijver, waardoor er tegelijkertijd meer slagkracht mogelijk is.

Met een 18 stof zullen we betere sensaties opmerken vanaf de onderkant van de baan, dankzij de flexibiliteit. De meest agressieve spelers zullen meer uit de 12k carbon stof halen vanwege de stevigheid op het moment van slaan, het zal hen meer kracht geven, terwijl aan de andere kant degenen die op zoek zijn naar meer sensaties, controle en met een verdedigend spel zal niet teleurgesteld zijn door de aanraking die het de stof in 18k geeft, zoals te zien is in modellen zoals de Adipower Multiweight Control 2023.

Adipower Multiweight met 18K stof
Adipower Multiweight met 18K stof

Verschil tussen het gebruik van carbon en glasvezels

Momenteel wordt glasvezel gebruikt bij de vervaardiging van rackets voor beginners en gevorderden. Aan de andere kant is het gebruik van carbon voorzien bij de vervaardiging van hoogwaardige mesjes, omdat het meer technische eigenschappen biedt die ook variëren afhankelijk van het type vezel dat wordt gebruikt.

Het grote voordeel van glasweefsel is de elasticiteit. Een glasvezel racket zorgt dus voor een grotere balopbrengst en een comfortabelere aanraking omdat het meer flexie biedt en dus een groter veereffect. Dit gaat echter ten koste van de kracht, aangezien je bij het opvangen van de impact van de bal met meer kracht moet slaan, zodat de bal met meer snelheid naar buiten komt. Een ander relevant aspect waarmee rekening moet worden gehouden, is dat het gebruik van glasweefsel goedkoper is dan carbonvezel, dus glasvezelpadel rackets zijn goedkoper.

Koolstofvezel/glasvezel
Carbonvezel/ Glasvezel

Wat het carbonweefsel betreft, is de belangrijkste deugd de duurzaamheid, aangezien het snel zijn oorspronkelijke vorm terugkrijgt en een grotere weerstand biedt, waardoor de kans op breuk bij botsingen met het glas of het mes van de partner wordt verkleind.

Op het veld zorgt het voor meer kracht op de bal, vooral bij snelle slagen, omdat het materiaal de kracht die we printen niet absorbeert en het veereffect verdwijnt. Omdat het een materiaal is dat harder en minder flexibel is dan glasvezel, is de baloutput bij langzame slagen, zoals de onderkant van de baan, die we zullen bereiken met het carbongaas lager dan dat van het glasgaas, waardoor er meer inspanning nodig is bij het slaan om de nodige kracht in het schot te verkrijgen.