Verschillen tussen padel, pickleball en squash

En Zona de Pádel analyseren we de belangrijkste verschillen tussen deze drie racketsporten. We maken een reis van de geschiedenis en de regels van elk van hen tot aan de professionele spelers die er elke dag voor zorgen dat deze disciplines populairder worden bij het publiek.

Er is leven buiten tennis. De koning van de racketsport heeft concurrenten zoals padel, pickleball en squash, die elk seizoen meer volgers krijgen. Aspecten zoals techniek of lichaamsbewegingen lijken op elkaar, maar er zijn unieke componenten voor elk van hen die moeten worden beheerst om met garantie te kunnen beginnen met spelen.

Ondanks de overeenkomsten die deze drie sporten op het eerste gezicht kunnen delen, zullen we in het artikel van vandaag de belangrijkste verschillen tussen hen benadrukken zodat spelers uit eerste hand weten hoe ze hun eerste wedstrijden moeten benaderen voordat ze het veld betreden.

Verschillen tussen padel, pickleball en squash

Padel, pickleball en squash staan bekend om hun populariteit en unieke kenmerken, elk met een gemeenschap van trouwe volgers die hen in staat stellen om internationaal te blijven groeien. Dit artikel gaat dieper in op de fundamentele verschillen tussen deze drie sporten, van hun geschiedenis en regels tot de cultuur die hen omringt. Voor jullie, spelers:

Geschiedenis en regelgeving van padel, pickleball en squash

Padel is een sport die, hoewel het voornamelijk in Zuid-Amerika en Spanje wordt gespeeld, zijn oorsprong vond in Acapulco (Mexico) in 1962 door Enrique Corcuera, die besloot om muren toe te voegen aan de tennisbaan die hij op zijn landgoed had, zodat de bal daartegen kon stuiteren.

Het wordt in paren gespeeld en de winnaar is degene die twee sets (van zes games met een voordeel van twee) wint. De padelrackets zijn meestal voornamelijk gemaakt van koolstofvezel of glas en moeten ten minste één gat in het oppervlak hebben.

Viviana Corcuera, de vrouw van Enrique Corcuera, was de eerste persoon die de officiële regels van padel opstelde.

De lengte van het veld is 20 meter lang en tien meter breed en is omgeven door vier muren of wanden. Het is toegestaan dat de bal tegen de muren stuitert, zolang deze eerst op het oppervlak heeft gestuiterd. Na de service, die diagonaal naar het tegenovergestelde veldkwadrant moet gaan (zoals bij tennis), wordt het spel volledig vrij tussen de vier spelers.

Aan de andere kant kan pickleball zowel individueel als in paren worden gespeeld, en de ballen die gebruikt worden in deze sport hebben perforaties die het spel vertragen, daarom is het een sport die geduld en techniek beloont.

De wedstrijd wordt gewonnen door degene die twee sets op zijn scorebord verzamelt. Een set wordt gewonnen door de eerste die elf punten bereikt (met een voordeel van twee), maar deze sport heeft de eigenschap dat punten alleen kunnen worden gescoord door de service te winnen. Het is niet toegestaan om de bal in de ‘no-volley zone’ aan te raken, die dicht bij het net ligt en wordt afgebakend door een lijn.

Pickleball heeft een boom ervaren in de Verenigde Staten sinds de Covid-19-pandemie.

Het veld moet 6,10 meter breed bij 13,41 meter lang zijn en na de service, die zonder dat de bal op de grond stuitert en onder de taille moet worden uitgevoerd, is het spel vrij tussen de spelers. Er wordt gespeeld met pickleball rackets die meestal van grafiet of hout zijn gemaakt en geen perforaties hebben.

Aan de andere kant begon squash te worden gespeeld in de 18e eeuw in Engelse gevangenissen. Het wordt individueel gespeeld, met een rubberen bal en binnen. De twee spelers die tegen elkaar spelen wisselen elkaar af om de bal richting de voorwand te slaan, met het doel dat deze stuitert in het gebied tussen een metalen band aan de onderkant en een lijn aan de bovenkant.

Squash is een van de sporten die volgens talrijke wetenschappelijke studies de meeste gezondheidsvoordelen biedt.

Wedstrijden worden meestal gespeeld in de beste van vijf sets en een set wordt gewonnen door de speler die elf punten bereikt (met een verschil van twee). De speler verliest het punt als hij de bal niet tegen de muur kan slaan voordat deze twee keer op het oppervlak stuitert. Bovendien moeten spelers alles doen wat mogelijk is om niet te interfereren met de slag van hun tegenstander tijdens het spel. Over het algeme …aal worden rackets meestal gemaakt van grafiet en hebben ze een vorm en bespanning vergelijkbaar met tennis, hoewel hun gewicht aanzienlijk lager is (tussen 110 en 200 gram).

Bekendste slagen in padel, pickleball en squash

In padel zijn er slagen die dezelfde naam en betekenis delen met tennis, zoals de lob, volley of smash, maar er zijn ook andere slagen die uniek zijn voor padel. Dit omvat de bandeja, chiquita of de afwerkingsslagen die tegen de muur stuiteren en de baan verlaten, bijvoorbeeld.

De bandeja is een slag halverwege tussen de afwerking en de volley. Het is meestal een defensieve slag om dicht bij het net te blijven en wordt meestal met gemiddelde snelheid uitgevoerd. De chiquita daarentegen is een schot dat een tegenaanval van verdediging naar aanval mogelijk maakt en bestaat uit het zachtjes raken van de bal zodat deze net over het net gaat.

In padel kan het spel buiten de baan doorgaan als de bal de deur uitgaat, zolang deze niet een tweede keer op het oppervlak stuitert. | Afbeelding: WPT.

Wat betreft de afwerkingsslagen, vinden we de afwerking door drie en de afwerking door vier die kenmerkend zijn voor padel. De door drie gebeurt wanneer de speler afwerkt en de bal tegen de muur stuitert en boven een van de zijmuren uitkomt (die drie meter hoog zijn). De afwerking door vier is degene die direct op de grond stuitert en de baan verlaat achter de achterwand (die vier meter hoog is) en automatisch het einde van het punt betekent.

Pickleball ontvangt ook veel invloed van tennis in dit opzicht, hoewel het twee zeer kenmerkende slagen heeft die het meest worden gebruikt op de banen: de drive en de dink.

De drive is een verdedigende slag die vanaf de achterkant van de baan wordt gespeeld met als doel het spel levend te houden, hoewel het offensief kan worden als het met veel effect wordt gespeeld. Aan de andere kant is de dink of drop shot een zachte en gecontroleerde slag die dicht bij het net passeert. Het wordt meestal diagonaal gespeeld en stelt de speler in staat om in een aanvalspositie te blijven.

De gaten in de pickleball bal maken het spel veel langzamer en technischer dan andere racketsporten.

Wat squash betreft, kunnen een aantal slagen met unieke eigenschappen worden onderscheiden, zoals de parallelle, de kruisende of de aanraak- of snijdrop.

De parallelle slag dient om de bal dicht bij de zijmuur te sturen, waardoor de tegenstander gedwongen wordt om zijn slag met meer moeite te maken. De kruisende slag bestaat uit het maken van een diagonale slag om de bal in het spel te houden.

Er zijn ballen van verschillende rubbers afhankelijk van het niveau van de spelers in squash.

Wat betreft de drop shots, de aanraakdrop vereist een minimale impact zodat de tegenstander gedwongen wordt om snel te reageren om de bal aan te raken voordat deze de grond raakt, terwijl de snijdrop van boven naar beneden en met effect wordt uitgevoerd om het de tegenstander nog moeilijker te maken.

In welke landen wordt het meest padel, pickleball en squash gespeeld?

Ondanks dat het zijn oorsprong in Mexico heeft, zijn tegenwoordig Spanje en Argentinië de belangrijkste landen waar padel wordt gespeeld, hoewel verwacht wordt dat andere landen zoals Italië, Zweden en België in de komende jaren referentiepunten worden.

Er wordt geschat dat er wereldwijd ongeveer 40.000 padelbanen zijn en ongeveer 25 miljoen actieve spelers in meer dan 110 landen. Ongeveer 63% van de spelers zijn mannen en 37% vrouwen, en er wordt verwacht dat padel in de komende jaren met 6,9% zal groeien in de omzet die het in de laatste jaren heeft gegenereerd (ongeveer 327 miljoen euro).

De grootste padelclub ter wereld bevindt zich in Madrid en heeft in totaal 40 banen.

Pickleball is op zijn beurt een van de sporten die de grootste groei hebben doorgemaakt in de Verenigde Staten en begint aan populariteit te winnen in landen zoals Spanje of India. Momenteel heeft het bijna vijf miljoen actieve spelers in het Noord-Amerikaanse land en meer dan negen miljoen wereldwijd, en verwacht wordt dat deze cijfers in de loop der jaren zullen blijven stijgen.

Ten slotte wordt squash momenteel gespeeld in meer dan 185 landen, met Engeland, Pakistan en Egypte als de belangrijkste exponenten. Er wordt geschat dat er wereldwijd ongeveer 20 miljoen spelers zijn die squash beoefenen​​. In Europa leidt het Verenigd Koninkrijk met ongeveer 269.000 spelers​​. Pakistan is ook opmerkelijk, zijnde een land met een sterke traditie en een groot aantal topspelers​.

Beste spelers en professionele circuits van padel, pickleball en squash

Momenteel wordt padel op professioneel niveau gereguleerd door de Internationale Padel Federatie. Het meest prestigieuze circuit ter wereld is Premier Padel, dat dit jaar het stokje heeft overgenomen van de World Padel Tour, de referentie van 2013 tot 2023.

In het mannen veld wordt Fernando Belasteguín beschouwd als de beste speler aller tijden. Hij is nog steeds actief op 44-jarige leeftijd. Hij is 16 jaar lang de nummer één van de wereld geweest, waarvan 13 jaar samen met de linkshandige Juan Martín Díaz, een prestatie die niemand anders heeft geëvenaard.

Op het vrouwencircuit wordt Alejandra Salazar beschouwd als de beste speelster aller tijden. Ze is vier keer nummer één van de wereld geweest en heeft 50 titels van de World Padel Tour gewonnen, een record.

Aan de andere kant is het belangrijkste professionele circuit in pickleball de PPA Tour. Deze omvat toernooien in verschillende categorieën, zoals singles, dubbels en gemengd dubbelspel, en wordt voornamelijk gehouden in de Verenigde Staten.

Onder de beste spelers ter wereld vallen namen op in het herencircuit zoals Ben John, tot nu toe beschouwd als de beste aller tijden, Jey Devilliers of Matt Wright, en Anna Leight, Lucy Kovalova en Callie Smith bij de vrouwen.

Tot slot domineert de PSA World Tour de wereld van het professionele squash. Deze is onderverdeeld in verschillende niveaus van evenementen, variërend van Challenger-toernooien tot de prestigieuze PSA World Championships, die de grootste geldprijzen en punten voor de wereldranglijst bieden.

Onder de meest gelauwerde spelers in de geschiedenis van squash vallen figuren zoals Jahangir Khan en Jansher Khan, beiden uit Pakistan. Een andere prominente naam in squash is de Egyptenaar Mohamed El Shorbagy, die een dominante speler in het moderne tijdperk is geweest, met meerdere titels van de PSA World Tour, waaronder verschillende wereldkampioenschappen. Naast hem heeft zijn landgenoot Ramy Ashour ook meerdere wereldkampioenschappen gewonnen en is hij vele jaren een centrale figuur in de sport geweest.

In het vrouwencircuit is Nicol David een van de meest opvallende spelers, met acht wereldtitels en meerdere jaren op rij als nummer één. Een andere opvallende speelster is Sarah Fitz-Gerald, die vijf wereldtitels heeft gewonnen en ook meerdere perioden de nummer één van de wereld is geweest.